Mentaal en meditatie

NLP Neuro Linguïstisch Programmeren

Wat? 

NLP is geen therapie, het is een communicatietraining of vorm van coaching. Dit neemt niet weg dat NLP ook heel therapeutisch kan werken.

De methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) komt voort uit het bestuderen van mensen met uitzonderlijke kwaliteiten / bekwaamheden. Onderzoekers in de jaren zeventig vroegen zich af:
* Hoe het komt dat sommige therapeuten in korte tijd grote resultaten bereiken, terwijl andere therapeuten voor eenzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben?
* Wat is de succesformule van deze succesvolle therapeuten en hoe kunnen we deze succesformule leren toepassen?

Deze succesformule heeft zich ontwikkeld tot NLP. NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren, ons in mogelijkheden laten denken en welke strategieën ons tegenhouden.

NLP gaat over het ontdekken ‘hoe’ jij de dingen doet die je doet en hoe je deze kunt veranderen. Hoe reageer jij met jouw communicatie en gedrag op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat beter kunnen doen? Door NLP word je je bewust van hoe jij vaak onbewust de wereld waarneemt, hoe je denkt, communiceert en hoe je je gedraagt. Dan ontdek je dat niet al jouw patronen je helpen te bereiken wat je wilt bereiken. Als je dit ziet kun je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag maken die betere resultaten geven. Dan kun je je leven vormgeven vanuit wie je echt wil zijn en wat echt belangrijk voor jou is. 

Voor wie?

Als je het mij vraagt zou iedere jongere een training in NLP kunnen gebruiken. Het zou eigenlijk een standaard vak op school moeten zijn en zou een goede basis leggen voor de rest van hun leven. 

NLP is geschikt voor iedereen die bereid is om naar zich zelf te kijken en bereid is aan zichzelf te werken.   

Enkele voorbeelden van wat het voor je zou kunnen doen:

-Het helpt je beter met anderen om te gaan en makkelijker vrienden te maken.

-Je leert positiever te denken en naar mogelijkheden te kijken, waardoor je meer     plezier en succes in het leven krijgt.

– Je krijgt meer controle over emoties en gedachten

– Je maakt bewust heldere en betere keuzes. Het helpt met bijv. studiekeuzes.

-Je gaat anderen beter begrijpen.

-Je ontdekt wie je bent en wat je wilt en leert vanuit jezelf te leven.

-Het geeft meer zelfvertrouwen en maakt je minder beïnvloedbaar.

-Je leert je passie en talenten kennen.

-Je leert beter met stress omgaan.

Waar?

NLP is er voor veel verschillende doelgroepen. Er bestaan verschillende bedrijven en instituten die NLP trainingen geven speciaal voor jongeren. Als je -NLP jongeren- googelt worden er een aantal getoond. Meestal zijn ze vanaf een jaar of 15, maar er zijn ook trainingen en NLP coaches voor kinderen. Je kunt deze trainingen zelf boeken. Helaas zijn ze niet altijd goedkoop, maar ik denk een zeer waardevolle investering. Er zijn ook (bijna) gratis trainingen die gefinancierd worden uit donaties. NLP-bootcamp is er 1 van, maar wees er vroeg bij.   Sommige trainingen zijn een paar dagen intern en andere enkele losse dagen.  De wereld van NLP is vrij groot. Er bestaan verschillende levels en en niet iedereen is even goed getraind. 

Extra info:

https://nlpkids.nl/

https://www.nlp-bootcamp.nl/

https://kaber.nl/aanbod/nlp-opleidingen/nlp-voor-jongeren/

https://www.1e-verdieping.nl/nlpjong/