spiritueel ontwaken

Heel kort gezegd is spiritueel ontwaken (ook wel transformatieproces genoemd) een proces waarin je spiritueel snel groeit en je bewustzijn in zeer snel tempo verhoogt. Je wordt je meer bewust van wie je bent, van wat je op aarde komt doen, wat er in jezelf speelt, wat er in de wereld gebeurd met hoe alles werkelijk in elkaar zit en je wordt je meer bewust van multidimensionale zaken zoals vorige levens, de spirituele wereld en universele wetten. Je ogen gaan open voor heel veel zaken die je eerder niet kon zien.  Het is een proces waarin je door de illusies, leugens en valse overtuigingen over jezelf, de wereld en de realiteit zoals jij denkt dat het was heen gaat kijken. Het is een proces naar waarheid, naar liefde en naar jezelf.

Dit proces heeft mooie en lelijke kanten, waarvan je je soms niet kan voorstellen dat het om dezelfde oorzaak gaat. Ik bespreek hieronder eerst enkele positieve ervaringen en daarna de minder leuke dingen die kunnen gebeuren. Mocht je meer willen weten kun je mij altijd vragen, maar ook op het internet is er inmiddels veel over te vinden.

Een paar voorbeelden van wat je positief kan ervaren zijn:

 • Nieuwe normen en waarden kunnen plots opkomen en belangrijk voor je worden. Deze waarden komen van je hoogste zelf en ze zijn in overeenstemmingen met de waarden van het universum. Tijdens jouw ontwaken voel jij je echter ineens écht verbonden met alles. Met jezelf, met de natuur, en met het universum in zijn geheel.
 • Bijzondere ‘toevalligheden’ kunnen steeds meer opduiken. Zo kan je een bepaald getal overal zien, in het straatbeeld, op de klok of in jouw dromen. Vaak is dit 11:11. Of een bepaalde vorm, symbool of dier lijkt jou te achtervolgen. Deze toevalligheden of synchroniciteiten genoemd, geven jou leiding en richting in je proces. Je gaat ’t zo ervaren dat je er niet alleen voor staat in het leven. Luister naar de signalen en ga hun betekenis na. Ze zijn een bevestiging van het pad dat jij nu volgt.
 • De timing van bepaalde gebeurtenissen krijgt voor jou betekenis. Je hebt het gevoel dat het universum je leidt, en dat wat moet gebeuren, eerst nog zal moeten gebeuren. Je krijgt een diep vertrouwen in timing en in de goede afloop.
 • Wie spiritueel ontwaakt, beseft dat onze gedachten onze realiteit creëren. Wat je denkt en voelt, zal je door de wet van aantrekkingskracht aantrekken en manifesteren. Zowel in positieve zin, als in de negatieve. Je kan zo je leven co-creeren. Verander je denken in positieve zin, en je ziet het leven volgen.
 • Je krijgt meer behoefte om alleen te zijn. Je wil je creativiteit verkennen of veel in de natuur zijn. Of je wil lekker thuis tot rust en tot jezelf komen. Het doet goed om je even als kluizenaar te gedragen.
 • Oude, ongezonde en onproductieve patronen kan je nu loslaten. Je wil gezond leven en beseft nu écht dat bijv. suiker en veel e-nummers zeer ongezond zijn en je snapt waarom alcohol en medicijnen zoveel ellende veroorzaken. Je wordt je bewust van de schade van zaken als straling en chemische cosmetica en raakt gemotiveerd om natuurlijke producten te gebruiken. Je wil breken met zaken die jou en jouw lichaam afremmen, of beletten om 100% te kunnen leven.
 • Wie aan het ontwaken is, kan zich realiseren wat zijn echte talenten en bekwaamheden zijn. Je lijkt je haast te herinneren wat je ziel werkelijk graag doet en hoe je dat succesvol moet doen. Werken voor een groot gerenommeerd bedrijf geeft jou nu rillingen. Jij werkt voortaan liever aan en mét jezelf. Je beeld van succes verandert en je ambities worden meer service gericht.
 • Je gaat zien wat er in de maatschappij gebeurt. Wat eerder klonk als idiote complottheorieën, ziet er nu ineens heel geloofwaardig uit en geeft je een heel ander wereldbeeld. Je prikt door de façades heen, doorziet verborgen structuren en motivaties en gaat intuïtief waarheid ziet.
 • Je krijgt ook een ander beeld van jezelf. Je ontdekt wie je werkelijk bent, hoe jij wilt leven en breekt vrij van conditioneringen en meningen van anderen.
 • Je voelt je getrokken tot spiritualiteit en ontwikkeld een drang om hierover te leren. Je wilt bijvoorbeeld gaan mediteren, aan yoga doen of workshops van spirituele leraren volgen.

Dit zijn allemaal mooie ontwikkelingen die tot meer geluk leiden, maar dit proces kan dus ook de nodige problemen geven. Het gaat gepaard met het één en ander doorbreken en loslaten en dat gaat niet altijd even soepel.  Spiritueel ontwaken kan een zeer verwarrend, eenzaam  en pijnlijk proces zijn, afhankelijk van hoe het proces verloopt en welke mensen je om je heen hebt. Voor sommige gaat het geleidelijk en rustig, bij anderen voelt het als aardbevingen, overstromingen en andere rampen. Je wordt je meer zelfbewust, maar dat betekend ook dat jouw eigen niet geaccepteerde schaduwkanten zichtbaar worden. Die confrontatie kan pijnlijk zijn, maar ook onbewuste en onverwerkte trauma’s komen boven drijven. Alles wat niet bij de hogere energieën hoort waar je naartoe beweegt moet gaan en dat kan voelen alsof de aarde onder je voeten vandaan valt. Dit proces is te vergelijken met het sterven van de natuur in de herfst, een oude jij en oude wereld vallen weg, om vervolgens in de lente als nieuw weer tot leven te komen.

 

Ongemakken die je kan ervaren zijn:

 

 • Soms kan je je erg ongegrond voelen. Je zal ‘ruimtelijk worden uitgedaagd’ door het gevoel dat je beide benen niet op de grond hebt of dat je tussen twee werelden zweeft. Terwijl je bewustzijn de overgang maakt in de nieuwe energie, blijft je lichaam soms achter. Dit kan zo erg worden dat je niet meer weet wat nu echt en niet echt is. Je voelt je niet meer verbonden met de werkelijkheid waarin je leeft. Alsof je naar een TV kijkt naar je eigen leven of alsof er een glazen plaat tussen jou en de wereld zit.
 • Het gevoel dat je moet rouwen om de oude jij die afsterft. Je laat steeds meer stukken van jezelf los en voelt soms deelpersoonlijkheden van je af drijven. Dit is een afscheid van je oude zelf wat soms als zodanig verwerkt moet worden.
 • Het kan erg eenzaam aanvoelen omdat niemand je begrijpt. Je bent een van de eerste die deze overgang maakt en dit proces is niet aan iemand uit te leggen die het niet zelf heeft doorgemaakt. De meeste zullen je wazig aankijken als je het over je nieuwe bevindingen en ervaringen hebt en kunnen zich zorgen gaan maken over jouw psychische gezondheid.
 • Je kan een kloof gaan voelen tussen mensen waar je eerder een sterke band mee had. Jij stijgt naar een nieuwe energie en anderen blijven nog op de oude energie hangen. Het kan met oude vrienden ineens niet meer klikken of je begrijpt elkaar niet meer. Hierdoor kan je sociale wereld ook gedeeltelijk wegvallen. Maak je geen zorgen, je gaat nieuwe vrienden ontmoeten die passen bij de nieuwe jij en dit zijn vaak veel betere relaties. Het kan ook dat je mensen meetrekt en die gaan dan samen met jou ontwaken.
 • Pijnlijke herinneringen uit dit leven, maar ook uit vorige levens kunnen naar boven in je bewustzijn komen. Deze vragen om verwerkt te worden, maar dat kan alleen door het te doorvoelen en dat is geen pretje. Je hebt het niet voor niets al die tijd weggeduwd.
 • Je kan tijdelijk (maar dit kan jaren zijn) jouw volledige levenslust verliezen en je compleet verlaten voelen door God of wat dan ook. Oude nare gevoelens die nog niet doorleeft zijn ga je nu voelen (al is niet altijd duidelijk waar het nu vandaan komt) en dat kan het leven even heel zwart maken. Het is een zuiveringsproces, maar voelt aan als een depressie. Vergelijk het met het pijnlijke proces van een wond schoonmaken en hechten. Deze periode wordt ook wel de “donkere nacht van de ziel” genoemd. Dit gaat wel vaak vooraf aan een doorbraak naar hogere energieën waarin juist extase en bliss zullen volgen. Meestal is dit aan het begin van het ontwakingsproces, maar kan ook later of meerdere keren terug komen. Zo kun je tijdens het ontwaken wisselen van zwarte diepe dalen en hemelmooie hoogtes. Als dit uit de hand loopt dan kan het erg op bipolair stoornis gaan lijken en regelmatig wordt dan ook deze diagnose gesteld.
 • Er kan een flinke verwarring optreden over wat nu waar is en wat niet. Je kan ineens allemaal paranormaal en spirituele ervaringen hebben. Dit kan je het gevoel geven dan je gek aan het worden bent, alsof je Alice in wonderland bent. Om het nog ingewikkelder te maken kun je innerlijke processen symbolisch uiterlijk gaan zien en ervaren. Bijvoorbeeld; Deelpersoonlijkheden van jezelf sterven af, maar dit kan letterlijk een heel reëel gevoel geven dat je echt serieus dood gaat. Dit is ontzettend beangstigend. Als het verschil tussen al deze facetten niet meer gezien wordt en het proces wordt niet begrepen, het is niet meer duidelijk wat er nu gebeurt en in welke realiteit je deze ervaringen moet plaatsen, dan kan iemand in een proces terecht komen wat erg op psychose lijkt. Deze diagnose wordt vaak gesteld bij een onbegrepen zwaar ontwakingsproces. Er zijn enkele psychiaters die het verschil tussen spirituele processen en echte ziektes kennen, maar dat is nog een zeer kleine minderheid en is ook zeer moeilijk om te zien. Ze lopen ook vaak beide in elkaar over. Wat ik in sjamanistische kringen veel hoor is dat de meeste psychoses (zo’n 75%) eigenlijk spirituele processen zijn en zo worden ze in sjamanistische culturen ook gezien.
 • Je kan lichamelijk allerlei ongemakken gaan ervaren zoals vage pijnen, slapeloosheid, opvliegers, wazig zien, trillen en schokken, geheugen- en concentratie problemen enz. enz. De lijst is lang. Als je zoekt op internet onder ‘symptomen spiritueel ontwaken’ krijg je vele lange lijsten. Dit zijn allemaal aanpassingen van het lichaam aan hogere energieën. Maar wees hier ook weer voorzichtig mee. Ik dacht een keer dat een vage pijn “loslaten van energie” was, waarvan later bleek dat het galstenen waren. Ook een reinigingsproces, maar daar had ik toch echt een operatie voor nodig.

Zoals je ziet gaat het ontwaken niet zonder slag of stoot, alleen de mate varieert erg per persoon. Mijn proces heeft hele zware fases gekend. Alle bovengenoemde zaken heb ik persoonlijk ervaren en heb me er theoretisch in verdiept. Mocht het voor jou of jouw kind problemen geven, twijfel je of jij of jouw kind in dit proces zit of wil je er gewoon meer over weten dan kun je contact met mij opnemen. Ik begeleid je met alle liefde verder.

Ben je benieuwd of nieuwschierig of ik wat voor je kan betekenen?

neem gerust contact met mij op of kijk voor meer informatie op deze website

neem contact met mij op