Lichaamswerk
EFT - Emotional Freedom Technique (tapping)
(Er bestaat ook een andere EFT de Emotionally Focused Therapie. Dit is een vorm van relatie therapie, die ook toepasbaar is in gezinnen. Het richt zich op het herstel van de band tussen gezinsleden. Misschien de moeite waard om zelf te googelen, maar ik ga hier op deze site verder niet op in. https://www.eft.nl/op-zoek-naar-therapie/gezinstherapie )
Wat?
Emotional Freedom Techniques (EFT) bestaat uit het kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp. (gebaseerd op acupunctuur) Jijzelf of een behandelaar klopt zachtjes op de bepaalde punten, terwijl je gefocust bent op jouw klacht. Het is hierbij niet nodig om een nare herinnering met dezelfde intensiteit te herbeleven. Je gaat stap voor stap door het proces. Het is ook niet nodig om veel te praten, wat veel tieners vervelend vinden. Terwijl je klopt op de punten focus je op de klacht door het verwoorden van wat je voelt, bijvoorbeeld: “De knoop in mijn maag.” of “Mijn verdriet.” Bij dagelijkse stress of voor een eenvoudige klacht is EFT ook goed te gebruiken als zelfhulpmethode.
In dit filmpje wordt goed uitgelegd hoe EFT werkt.
Voor wie?
EFT is een veilige methode waarmee veel verschillende lichte en zwaardere lichamelijke, psychische en emotionele klachten effectief en relatief snel kunnen worden opgelost. EFT is toe te passen bij problemen, zoals angst en fobieën, somberheid en depressie, psychosomatische klachten/lichamelijke klachten, persoonlijke ontwikkeling, belemmerende overtuigingen, leerproblemen, het verbeteren van sportprestaties, examenvrees, slaapproblemen, allergieën etc.
Met EFT zijn in de regel duidelijk minder sessies nodig dan reguliere therapievormen en de kans dat de klachten terugkomen is klein.
.
Bij ernstige psychiatrische ziektebeelden zoals schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen en bij verstandelijke beperking en laag functionerend niveau autisme is het altijd noodzakelijk dat de EFT-behandelaar beschikt over specifieke kennis en vaardigheden om deze cliënten adequaat te kunnen behandelen. Dat geldt ook voor het behandelen van verschijnselen als derealisatie en suïcidaliteit. EFT kan bij genoemde problematiek wel degelijk ondersteunend werken, maar zorg dat je een behandelaar kiest die hier kundig in is.
EFT is geschikt voor alle leeftijden.
Waar?
Er zijn verschillende EFT therapeuten door het hele land. EFT therapeuten zijn er in meerdere niveau’s en met verschillende specialisaties.
EFT kun je ook zelf toepassen in eenvoudige vorm.
Er zijn meerdere apps die je hierbij helpen. (wel in het engels.) Ik heb The tapping solutions geprobeerd. Ik vond hem erg fijn.
Er is ook een boek over EFT voor jongeren geschreven door Yvonne Toeset
hEFTig, Het zelfhulpboek voor jongeren met behulp van Emotional Freedom Techniques. (zie Boekentips op deze website)
Meer info:
TRE- Tension and Trauma Releasing Exercises
Wat?
TRE is een methode die helpt diepliggende spierspanning, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma, los te laten. Door middel van een natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd en zal er weer ruimte komen voor herstel en veerkracht. Door middel van lichamelijke oefeningen breng je deze spiertrillingen zelf op gang en laat je spanning en opgeslagen emoties uit je lichaam los.
Voor wie?
TRE helpt vastzittende emoties te verlichten die variëren van licht ontdaan tot intense angst of woede. Het maakt niet uit of het wordt veroorzaakt door werkstress, overmatige zorgen, conflicten in relaties, fysieke stress of trauma door ongevallen. Of je nu meer geduld wilt met anderen, een slachtoffer bent van geweld of een ongeluk en aan PTSS lijdt, een atleet, of gewoon een persoon die zich veerkrachtiger en beter wil voelen in het leven. TRE heeft als groot voordeel dat het een lichaamsgerichte manier van werken is, je hoeft niet het verhaal “in”. TRE kalmeert en reguleert het zenuwstelsel waardoor spanning direct afneemt en je meer rust kan ervaren. Als je langere tijd TRE beoefent, versterk je en verbeter je de veerkracht van je zenuwstelsel. Het is veilig voor iedereen, alleen sommige oefeningen hebben extra begeleiding nodig als je fysieke beperkingen hebt.
Voordelen die mensen ervaren zijn; meer ontspanning, emotionele veerkracht, goede slaap, energie en uithoudingsvermogen, ruimte voor verwerking van trauma. En minder stress, zorgen, angst, conflicten, symptomen van PTSS, last van chronische fysieke pijn en aandoeningen en minder vastzittende patronen.
Waar?
Inmiddels zijn er ruim 100 providers opgeleid die je op een professionele manier ondersteunen en begeleiden bij het aanleren van het TRE-proces. Ik heb het zelf geleerd bij een haptonoom.
Als je TRE goed hebt aangeleerd, kan je de methode thuis inzetten en toepassen op elke gewenst moment.
Extra Info.
Ademhaling
Wat?
Breathwork is een verzamelnaam voor veel verschillende ademtechnieken waarmee je bepaalde processen in je lichaam kunt beïnvloeden. Bij het doen van breathwork adem je niet gewoon in en uit, maar pas je je ademhaling aan om een bepaald resultaat te behalen. Dat kan ontstressen, ontspannen, inzichten over jezelf krijgen of meer verbinding met jezelf creëren zijn. Ademwerk kan ook een meer therapeutisch effect hebben doordat het zich richt op transformatie of het loslaten van trauma’s. Zo’n ademsessie kan emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen, omdat je door te ademen de energie letterlijk weer laat stromen. Door sommige vormen van ademwerk kun je vrij snel in een andere staat van bewustzijn komen. Dit wordt wel eens vergeleken met een ayahuasca “trip”. In deze staat kun je bijzondere ervaringen opdoen, diepe inzichten ontvangen of innerlijke stukken helen.
Er bestaan vele soorten ademwerk, te veel om hier te benoemen. Afhankelijk van jouw doel kun je bekijken welke vorm je wilt gebruiken. Het is best een jungle op zich waar je in kan verdwalen, misschien moet je er even een aantal onderzoeken. Een paar voorbeelden van therapeutisch ademwerk zijn: Holotropisch ademwerk, Reichiaans ademwerk en sjamanistisch ademwerk. In de links hieronder vind je websites met meerdere soorten en meer informatie.
Voor wie?
Zoals eerder gezegd kan ademwerk voor verschillende doelen ingezet worden. Een aantal voorbeelden zijn:
- Minder stress en spanning ervaren
- Een gevoel van liefde, dankbaarheid en verbinding voelen
- Blokkades, oude patronen of emoties zoals verdriet, angst of boosheid loslaten
- Fysieke blokkades openen
- Waardevolle inzichten, vanuit je onderbewustzijn, verkrijgen
- Een diepere staat van bewustzijn ervaren
- Nieuwe inspiratie opdoen
- Inzichten krijgen
- Traumaverwerking
Ademtechnieken kunnen diepe ontspanning geven en juist helpen te kalmeren, maar therapeutische sessies kunnen ook best zwaar en intensief zijn. Emoties die los komen kunnen intens zijn en lichamelijk voelt het ook niet altijd comfortabel. Voor enkele vormen moet je wel een bepaalde draagkracht hebben.
Bij enkele vormen van ademwerk zijn er ook contra-indicaties. (omstandigheden waarin dit niet veilig is om te doen) Kijk hier altijd even goed naar. Enkele voorbeeld van contra-indicties voor intensieve therapeutische ademsessies zijn epilepsie, ernstige psychische klachten zoals psychose of schizofrenie, verslaving aan drugs, hartklachten of net geopereerd zijn.
Ademwerk kan dus heftig zijn, maar daar staat tegenover dat het wonderen kan doen. Het is krachtig werk en zeker de moeite waard.
Waar?
Ademtechnieken kun je op vele plaatsen gebruiken. Simpele ontspanningsoefeningen zijn nog mogelijk in de klas of ergens even tussendoor. Eenvoudige technieken zijn nog te leren van het internet. Voor een categorie hoger zijn er professionele begeleiders die jou het kunnen leren en dan kun je het zelf thuis gaan toepassen. Een weer een categorie hoger kun je beter altijd onder begeleiding doen met goed getrainde professionals.
Meer info.
https://www.holotropischademwerk.nl/
https://reichiaansademwerk.com/2022/04/11/wat-is-reichiaans-ademwerk/
Haptonomie
Wat?
Letterlijk betekent ‘haptonomie‘ de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Haptonomie houdt zich bezig met het bewust worden en ontwikkelen van jouw gevoelsleven. Door meer bewust te worden van je gevoelens en hoe deze gevoelens jouw gedachten en gedrag bepalen, ben je eerder in staat betere keuzes te maken en op een betere manier met andere mensen om te gaan. Haptotherapie leert je te voelen dat je lichaam een eigen stem heeft. Je lijf is een bron van informatie en heeft je veel te vertellen. Over wat goed voelt en wat niet. Wat je mogelijkheden zijn en je grenzen.
Haptotherapie is een combinatie van gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en werken op de behandelbank. Door contact te maken (aanraking), gebruikt de haptotherapeut je lichaam als directe toegang tot je gevoelswereld.
Voor wie?
Haptonomie is heel geschikt voor jongeren die niet goed in contact met zichzelf staan en dat zijn er heel erg veel. Jongeren zijn constant op de buitenwereld gericht, bijvoorbeeld op social media of op de mening van andere jongeren. Veel gevoelige jongeren “checken uit” omdat de wereld te overweldigend is. Deze jongeren kunnen door dit slechte contact met zichzelf niet verwoorden wat ze voelen of hebben zelfs geen idee wat ze voelen. Hiermee zijn ze een belangrijk kompas voor hun gedrag en gedachten kwijt. In meer spirituele termen zijn ze slecht geaard, zitten ze niet in hun lichaam en dat maakt onstabiel, onzeker , onrustig en beïnvloedbaar. Dit komt extra veel voor bij hoog sensitieve en getraumatiseerde jongeren.
Haptonomie helpt je weer in je lijf te komen en contact te krijgen met jezelf. Zo kun je ook verwerken en loslaten wat niet goed voor je is. Het brengt rust, stabiliteit, kracht en helpt je keuzes te maken die beter voor je zijn.
Haptonomie kan goed helpen bij o.a.:
- Angst- en depressieve klachten
- Overbelasting, stress en burnout
- Traumaverwerking
- Problemen met gebrek aan zingeving
- Het beter omgaan en herkennen van gevoelens
- Weinig zelfvertrouwen en minderwaardigheidsgevoelens,
- Negatief zelfbeeld
- Je onrustig of gejaagd voelen
- Piekeren of veel in je hoofd zitten
- Moeite met nee zeggen en grenzen stellen
- Vermoeidheid
- Niet lekker in je vel zitten,
- Moeilijk bij je gevoel kunnen komen of moeilijk het gevoel kunnen aanspreken
Waar?
Veel fysiotherapeuten en coaches maken in hun werk gebruik van haptonomie. De haptotherapeut heeft een volledige beroepsopleiding tot haptotherapeut gevolgd en noemt zich haptonoom of haptotherapeut. In de praktijk worden de termen haptotherapeut of haptonoom door elkaar gebruikt. Beiden zijn het geen beschermde titels, wat betekend dat iedereen zich haptonoom mag noemen.
Sommige haptonomen hebben zich gespecialiseerd in bepaalde doelgroepen. Er zijn ook haptonomen die zich speciaal richten op kinderen.
Haptotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende verzekeringen.
Extra informatie.