Jezelf leren kennen

Jezelf leren kennen is essentieel om krachtig in het leven te kunnen staan en om goede keuzes voor jezelf te kunnen maken die jou leiden naar jouw beste leven. Iemand die weet wie hij/zij is, is sterk, weerbaar en wijs. Jongeren hebben de leeftijd waarin ze zouden moeten ontdekken wie ze zijn. Helaas krijgen ze daar in het leven dat hun opgelegd wordt meestal weinig ruimte voor. Er worden hun allerlei kennis en verwachtingen van buiten opgelegd, waardoor er weinig tijd en energie overblijft om naar binnen te keren en te ontdekken wie ze zijn, hoe ze functioneren, waar ze goed of slecht in zijn enz. De maatschappij is er slecht op ingesteld. Om deze redenen wil ik graag enkele systemen onder de aandacht brengen die kunnen helpen om sneller en meer zicht te krijgen op wie je bent en wat voor jou werkt in het leven. 

NLP- Neuro Linguïstisch Programmeren

Wat? 

De methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) komt voort uit het bestuderen van mensen met uitzonderlijke kwaliteiten / bekwaamheden. Onderzoekers in de jaren zeventig vroegen zich af:
* Hoe het komt dat sommige therapeuten in korte tijd grote resultaten bereiken, terwijl andere therapeuten voor eenzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben?
* Wat is de succesformule van deze succesvolle therapeuten en hoe kunnen we deze succesformule leren toepassen?

Deze succesformule heeft zich ontwikkeld tot NLP. NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren, ons in mogelijkheden laten denken en welke strategieën ons tegenhouden.

NLP gaat over het ontdekken ‘hoe’ jij de dingen doet die je doet en hoe je deze kunt veranderen. Hoe reageer jij met jouw communicatie en gedrag op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat beter kunnen doen? Door NLP word je je bewust van hoe jij vaak onbewust de wereld waarneemt, hoe je denkt, communiceert en hoe je je gedraagt. Dan ontdek je dat niet al jouw patronen je helpen te bereiken wat je wilt bereiken. Als je dit ziet kun je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag maken die betere resultaten geven. Dan kun je je leven vormgeven vanuit wie je echt wil zijn en wat echt belangrijk voor jou is. 

Voor wie?

Als je het mij vraagt zou iedere jongere een training in NLP kunnen gebruiken. Het zou eigenlijk een standaard vak op school moeten zijn en zou een goede basis leggen voor de rest van hun leven. 

NLP is geschikt voor iedereen die bereid is om naar zich zelf te kijken en bereid is aan zichzelf te werken.   

Enkele voorbeelden van wat het voor je zou kunnen doen:

-Het helpt je beter met anderen om te gaan en makkelijker vrienden te maken.

-Je leert positiever te denken en naar mogelijkheden te kijken, waardoor je meer plezier en succes in het leven krijgt.

– Je krijgt meer controle over emoties en gedachten

– Je maakt bewust heldere en betere keuzes. Het helpt met bijv. studiekeuzes.

-Je gaat anderen beter begrijpen.

-Je ontdekt wie je bent en wat je wilt en leert vanuit jezelf te leven.

-Het geeft meer zelfvertrouwen en maakt je minder beïnvloedbaar.

-Je leert je passie en talenten kennen.

-Je leert beter met stress omgaan.

Waar?

NLP is er voor veel verschillende doelgroepen. Er bestaan verschillende bedrijven en instituten die NLP trainingen geven speciaal voor jongeren. Als je -NLP jongeren- googelt worden er een aantal getoond. Meestal zijn ze vanaf een jaar of 15, maar er zijn ook trainingen en NLP coaches voor kinderen. Je kunt deze trainingen zelf boeken. Helaas zijn ze niet altijd goedkoop, maar ik denk een zeer waardevolle investering. Er zijn ook (bijna) gratis trainingen die gefinancierd worden uit donaties. NLP-bootcamp is er 1 van, maar wees er vroeg bij.   Sommige trainingen zijn een paar dagen intern en andere enkele losse dagen.  De wereld van NLP is vrij groot. Er bestaan verschillende levels en en niet iedereen is even goed getraind. 

Extra info:

https://nlpkids.nl/

https://www.nlp-bootcamp.nl/

https://kaber.nl/aanbod/nlp-opleidingen/nlp-voor-jongeren/

https://www.1e-verdieping.nl/nlpjong/

Human design

Human design is een systeem waarin je met je geboorteplaats- datum en -tijd een soort “kaart” van jou en voor jouw leven kan ontwikkelen. Human design is een samensmelting van astrologie, de I Tjing (oude Chinese wijsheid) de chackraleer, joodse mystieke kabbala en kwamtumfysica. De combinatie hiervan maakt het een sterk en zeer interessant systeem. 

 Op basis van de informatie op deze kaart kan Human Design een soort van samenvatting van jouw karakter, doel in het leven, interesse en manier van werken bepalen. Het voordeel daarvan zou zijn als je jezelf en je eigen design beter begrijpt en ernaar leeft, dat jij ook gemakkelijker keuzes kunt maken, jij jezelf beter begrijpt, dat je kunt leren wat wel en niet voor jou werkt en wat je sterke en zwakken kanten zijn. Je kan het zien als een soort handleiding voor jezelf en jouw leven. Met deze kennis kan je sterker vanuit jezelf leven en ben je minder beïnvloedbaar door anderen. 

Human design is een mooie tool voor jongeren om hun weg te helpen vinden, maar is ook zeer behulpzaam voor opvoeders en in het onderwijs. Met deze kennis kunnen we de opvoeding en het onderwijs aanpassen aan de aard en het levensdoel van het kind. We kunnen het systeem aanpassen aan het kind in plaats van het kind zich te laten aanpassen aan het systeem. Op deze manier kunnen de kinderen veel meer uit zichzelf halen en hun talenten effectief inzetten, maar bovenal, als kinderen kunnen leven naar wie ze zijn hebben ze een gelukkiger leven. 

Barbara le Noble heeft hier een mooi boek over geschreven: Grote mensen doen alsof. Zie –boekentips- op deze website. 

human design